Preview

Key Issues of Contemporary Linguistics

Advanced search

TROPHONYMS AND THEIR FUNCTIONS IN MODERNENGLISH LITERARY FAIRY TALE

https://doi.org/10.18384/2310-712X-2019-1-47-56

Abstract

The article presents the identification of trophonyms in S. Milligan's fairy tale for children and the description of their functions. The author gives a descriptive analysis of the material (names of dishes) and specifies the term “trophonym”. In the course of the study it was found out that trophonyms used in S. Milligan’s eccentric fairy tale for children reflect his individual style. Trophonyms are the means of achieving the comic and eccentric effect in the work analyzed. It is proved that in a modern children's English literary fairy tale trophonyms are used for giving it a national character. The description of national dishes (trophonyms) in fabulous menu are given and the functions of trophonyms in the text of a modern literary English of tale are defined. The article is addressed to linguists who study gastronomic and gluttonic discourse, it might also be interesting to researchers of comic and eccentric and English children's literary tales.

About the Author

S. Yu. Kapkova
Voronezh State Pedagogical University
Russian Federation


References

1. Градалева Е. А. Реализация культурно значимых образов в ономастическом пространстве английского языка // Universum: Филология и искусствоведение: электронный научный журнал. 2015. № 5 (18). URL: http://7universum.com/pdf/philology/5(18)/Gradaleva.pdf (дата обращения: 17.11.2018).

2. Земскова А. Ю. Лингвосемиотические характеристики англоязычного гастрономического дискурса: дис. … канд. филол. наук. Волгоград, 2009. 338 с.

3. Капкан М. В. Феномен гастрономической культуры: дис. … канд. культурологии. Екатеринбург, 2010. 173 c.

4. Капкова С. Ю. Лингвостилистические средства выражения комического и эксцентрического в языке современной детской английской литературы и специфика их перевода на русский язык (на материале произведений С. Миллигана и Дж. К. Роулинг): дис. … канд. филол. наук. Воронеж, 2005. 167 с.

5. Капкова С. Ю. Гастрономические реалии в художественном тексте для детей (на материале цикла романов о Гарри Поттере Дж. К. Роулинг) // Современные лингвистические и методико-дидактические исследования: научный журнал. 2018. № 3 (39). С. 150-160.

6. Капелюшник Е. В. Кулинарный код культуры в семантике образных средств языка: автореф. дис. … канд. филол. наук. Томск, 2012. 21 с.

7. Кирсанова Е. М. Кулинаронимы в художественной литературе и переводе // Лингвориторическая парадигма: теоретические и прикладные аспекты. 2007. № 9. С. 81-87.

8. Кирсанова Е. М. Прагматика единиц семантического поля «ПИЩА»: системный и функциональный аспекты (на материале английского и русского языков): дис. … канд. филол. наук. М., 2009. 294 с.

9. Козько Н. А. Концептосфера «спиртные напитки» в национальной языковой картине мира: дис. … канд. филол. наук. Челябинск, 2006. 240 с.

10. Комолова З. П. Семантическая мотивированность прагматонимов (на материале товарных знаков СССР и США) // Проблемы семантики / под. ред. В. М. Солнцева. М.: Наука, 1994. С. 333-339.

11. Леонова А. И. Лингвокультурологическая специфика кулинаронимов: дис.. канд. филол. наук. Тверь, 2003. 214 с.

12. Миронова И. К. Концептосфера «Еда» в русском национальном сознании: базовые когнитивно-пропозициональные структуры и их лексические репрезентации: дис. … канд. филол. наук. Екатеринбург, 2002. 280 с.

13. Олянич А. В. Гастрономический дискурс в системе массовой коммуникации (семантико-семиотические характеристики) // Массовая культура на рубеже ХХ-ХХI веков: Человек и его дискурс. М.: Азбуковник, 2003. С. 150-184.

14. Пахомова И. В. Метафорическое представление концепта еда/пища в английской языковой картине мира новоанглийского периода: дис. … канд. филол. наук. СПб., 2003. 163 с.

15. Старикова Г. Н., Хоанг Т. Х. Ч. Трофонимы (ресторонимы) как особый тип эргонимов (на материале имен заведений общественного питания Москвы) // Вестник Томского государственного университета. Филология. 2017. № 47. С. 72-87.

16. Ундрицова М. В. Глюттонический дискурс: лингвокультурологические, когнитивно-прагматические и переводческие аспекты (на материале русского, английского, французского и греческого языков): дис. … канд. филол. наук. М., 2015. 290 с.


Review

Views: 182


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5059 (Print)
ISSN 2949-5075 (Online)