Preview

Key Issues of Contemporary Linguistics

Advanced search

VERBAL NEOGASTRONIMS IN SPANISH OF MEXICO

https://doi.org/10.18384/2310-712X-2018-6-68-81

Abstract

The author of the article revealed a new verbal vocabulary on the topic “Nutrition” in the Mexican national version of the Spanish language (MNVIA) with the aim of expanding and updating the lexical content of training courses and didactic materials, as well as developing sociocultural and communicative competence. The author made an analysis of the actual material using the methods of monitoring, detection, continuous sampling and comparative analysis from the resources of the Mexican Internet (electronic pages, personal blogs, open dictionaries), checked lexical units in the most representative Spanish language dictionaries, as well as in translation languages and Spanish-Russian dictionaries from the MNVIA position. Ways of formation of the studied neologisms were described and analyzed. The comparative analysis of neogastronyms in MNVIA allows us to conclude that they need to be included in textbooks, glossaries and dictionaries so that the users (in particular, students and teachers of Spanish and Russian as a foreign language) have the opportunity to choose these neologisms when translating or communications in the context of socio-cultural specificity and geolinguistic variology.

About the Author

Svetlana A. Iakovleva
Center for Foreign Languages Aragon National Autonomous University of Mexico
Russian Federation


References

1. Большой испанско-русский словарь. Латинская Америка. М.: ИНФРА-М, 2011. 726 с.

2. Виноградов В.С. Перевод. Общие и лексические вопросы: учебное пособие. 2-е изд., перераб. М.: КДУ, 2004. 240 с.

3. Иванова Н.К. Рожденные в 2014-2015 гг.: новые английские слова (на основе данных ресурса dictionaryblog.cambridge.org) // Известия высших учебных заведений. Серия: Гуманитарные науки. 2015. Т. 6. Вып. 4. С. 319-323.

4. Испанско-русский словарь [Электронный ресурс]. URL: www.diccionario.ru (дата обращения: 29.04.2018).

5. Садиков А.В., Нарумов Б.П. Испанско-русский словарь современного употребления. 3-е изд., стереотип. М.: Русский язык, 2000. 751 с.

6. Таганова Т.А. Гастронимы современного английского языка: структурные и семантические особенности // Известия высших учебных заведений. Серия: Гуманитарные науки. 2016. Т. 7. Вып. 1. С. 38-41.

7. Яковлева С.А. Лексико-семантическая вариативность лексических единиц в пиренейском и мексиканском национальных вариантах испанского языка и их переводов на русский язык (на примере учебно-тематических словарей) // Наука о человеке: гуманитарные исследования. 2014. № 1 (15). С. 248-254.

8. Янкина Е.А. Развитие познавательного интереса у учащихся к культуре стран изучаемого языка // Педагогика online. URL: http://aneks.spb.ru/metodicheskie-razrabotki-i-posobiia-po-inostr-iazyku/razvitie-poznavatelnogo-interesa-u-uchashchikhsia-k-kulture-stran-izuchaemogo-iazyka. html (дата обращения: 23.03.2018)

9. A la mexicana [Электронный ресурс] // Coca-cola Journey: [сайт]. URL: https://www.coca-colamexico.com.mx/historias/recetas-alamexicana-al-estilo-sidral-mundet (дата обращения: 20.04.2018).

10. Almendra fileteada // COSMOS Online, Portal Industrial B2B. URL: https://www.cosmos.com.mx/producto/almendra-fileteada-4jwm.html (дата обращения: 15.05.2018).

11. Calabacitas gratinadas [Электронный ресурс] // MexiRecetas: [сайт]. URL: http://www.mexirecetas.com/recetas-de-cocina-ligera/calabacitasgratinadas.htm (дата обращения: 02.05.2018).

12. Carme deshebrada [Электронный ресурс] // México en mi cocina: [сайт]. URL: https://www.mexicoenmicocina.com/carne-deshebrada (дата обращения: 26.04.2018)

13. Carne en su jugo estilo Jalisco [Электронный ресурс] // Allerecipes México: [сайт]. URL: http://allrecipes.com.mx/receta/5/carne-en-su-jugo-estilo-jalisco.aspx (дата обращения: 15.05.2018).

14. Chile habanero, el más picoso de México [Электронный ресурс] // México desconocido: [сайт]. URL: https://www.mexicodesconocido.com.mx/chile-habanero.html (дата обращения: 10.04.2018).

15. Costillitas a la Coca-cola [Электронный ресурс] // TVNotas: [сайт]. URL: http://www.tvnotas.com.mx/recetas-alimentos/costillitas-la-coca-cola (дата обращения: 08.05.2018).

16. Crepas de huitlacoche con salsa poblana [Электронный ресурс] // Profeco: [сайт]. URL: https://www.profeco.gob.mx/psabio/sincarne/crepas_hsp.asp (дата обращения: 15.05.2018).

17. DEM: Diccionario del Español de México / L.F. Lara (coord.). México: El Colegio de México, 2010. 1706 p.

18. DRAE: Diccionario de Real Academia Española. Madrid: Espasa Calpe S.A, 2001. 2 vol.

19. Diccionario gastronómico [Электронный ресурс] // Larousse cocina: [сайт]. URL: https://laroussecocina.mx/palabra/?s=Cincelar&post_type=palabra&vista=diccionario (дата обращения: 10.04.2018).

20. Flambear, el arte de poner en llamas la comida [Электронный ресурс] // Gourmet. Mesa para 2: [сайт]. URL: http://www.mesaparados.com.mx/index.php /2018/01/03/flambear-el-arte-de-poner-en-llamas-la-comida (дата обращения: 13.05.2018).

21. Gastronomía de Tepic [Электронный ресурс] // Programa “Destino México”: [сайт]. URL: https://programadestinosmexico.com/descubre-mexico/gastronomia/gastronomia-de-tepic.html (дата обращения: 02.04.2018).

22. Gastropedia. La enciclopedia de la Gastronomía [Электронный ресурс]. URL: http://www.gastropedia.com.mx/articulo.php?art=88 (дата обращения: 11.05.2018).

23. González B. Una mirada a la cocina mexicana contemporánea // Vinísfera.com. URL: http://vinisfera.com/r/archivo/123 (дата обращения: 13.05.2018).

24. Gratinar [Электронный ресурс] // Doctissimo: [сайт]. URL: http://www.doctissimo.com/mx/nutricion/diccionario-de-nutricion/gratinar (дата обращения: 29.04.2018).

25. El auténtico recetario mexicano [Электронный ресурс] // Guía de tacos: [сайт]. URL: http://www.guiadetacos.com/recetas_mexicanas/pescados_mariscos/47/tiras-de-pescado-capeadas-receta.html (дата обращения: 20.05.2018).

26. Elotes con crema [Электронный ресурс] // Recetas mexicanas: [сайт]. URL: https://www.recetas-mexicanas.org/elote/page/9 (дата обращения: 07.05.2018).

27. Encacahuatado con lomo de cerdo [Электронный ресурс] // Azteca uno: [сайт]. URL: http://www.aztecauno.com/vengalaalegria/el-sabor-de-los-suenos/notas encacahuatado-con-lomo-de-cerdo/200747 (дата обращения: 14.05.2018).

28. La cocina tradicional mexicana. Patrimonio inmaterial de la humanidad [Электронный ресурс] // Biodiversidad mexicana: [сайт]. URL: http://www.biodiversidad.gob.mx/usos/cocinaTradicional.html (дата обращения: 18.04.2018).

29. Los mejores sándwiches gourmet de la CDMX [Электронный ресурс] // Forbes. México: [сайт]. URL: https://www.forbes.com.mx/forbes-life/los-mejores-sandwiches-gourmet-de-la-cdmx (дата обращения: 11.05.2018).

30. Los quesos mexicanos [Электронный ресурс] // About Español: [сайт]. URL: https://www.aboutespanol.com/los-quesos-mexicanos-algunas-de-las-variedades-mas-comunes-806020 (дата обращения: 06.05.2018).

31. Muñoz Surita R. Diccionario enciclopédico de la gastronomía mexicana. México: Larousse, 2013. 648 p.

32. Pastel o Bizcocho de San Valentín [Электронный ресурс] // Las Delicias del Buen Vivir: [сайт]. URL: http://www.lasdeliciasdevivir.net/2010/02/pastel-o-bizcocho-de-san-valentin.html (дата обращения: 03.05.2018).

33. Pinza de precisión para chef [Электронный ресурс] // D´Cocina: [сайт]. URL: https://dcocina.com.mx/products/pinza-de-precision-para-chef-o-para-emplatar-ibili (дата обращения: 12.04.2018).

34. Pozole mexicano [Электронный ресурс] // Kiwilimón. Recetas: [сайт]. URL: https://www.kiwilimon.com/receta/sopas/pozole-mexicano (дата обращения: 23.04.2018).

35. Qué significa sellar la carne // Informe 21.com. URL: http://informe21.com/gastronomia/que-significa-sellar-la-carne (дата обращения: 07.04.2018).

36. Taller de cocina: términos de cocción de la carne [Электронный ресурс] // Vive totalmente Palacio: [сайт]. URL: http://vivetotalmentepalacio.mx/taller-de-cocina-terminos-de-coccion-de-la-carne (дата обращения: 15.05.2018).

37. Técnicas culinarias: bridar // ¿Qué comemos hoy? Blog culinario. URL: http://quecomemoshoy-hmg.blogspot.mx /2011/03/tecnicas-culinarias- bridar.html (дата обращения: 28.04.2018).

38. Términos gastronómicos [Электронный ресурс] // Cocina con alegría. Términos gastronómicos: [сайт]. URL: http://cocinaconalegria.com/diccionario-culinario/terminos-gastronomicos (дата обращения: 17.04.2018).

39. Usando grasas para hornear [Электронный ресурс] // Directo al. paladar. México: [сайт]. URL: https://www.directoalpaladar.com.mx/ingredientes-y-alimentos/%20usando-grasas-para-hornear (дата обращения: 15.05.2018).

40. Vocabulario técnico gastronómico [Электронный ресурс] // Ciencias culinarias: [сайт]. URL: http://cienciasculinarias.blogspot.mx/2011/09/vocabulario-tecnico-gastronomico.html (дата обращения: 20.05.2018).


Review

Views: 137


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5059 (Print)
ISSN 2949-5075 (Online)