Preview

Key Issues of Contemporary Linguistics

Advanced search

MEANS OF REPRESENTING ECCENTRICITY OF THE SWEETS NAMES IN THE FAIRY TALE “CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY” BY R. DAHL

https://doi.org/10.18384/2310-712X-2020-1-88-94

Abstract

Purpose. The article gives a brief overview of modern studies of gastronomic discourse. The aim is to identify the main means of representing the eccentricity of the name of magic sweets in a literary fairy tale and the interpretation of the unusual nominations. Methodology and Approach. The following methods of analysis were used: elements of descriptive analysis to describe the illustrative material to identify eccentricity elements in the names of the unusual sweets; the method of interpretation to reveal the nature or content of a trophonym for the subsequent definition of its functions and the method of quantitative analysis to specify quantitative data. Results. The use of extraordinary fairy-tale names of sweets has four functions: comic, entertaining and imagination development function, the fourth function is the implementation of idiostyle. Theoretical and Practical implications. The article will be of interest to researchers in the field of gastronomic discourse and mechanisms of comic and eccentric in children's English literary fairy tale.

About the Author

S. Yu. Kapkova
Voronezh State Pedagogical University
Russian Federation


References

1. Бойчук А. С. Гастрономическая метафора: структурный, семантический, стилистический аспекты: дис.. канд. филол. наук. Волгоград, 2012. 271 с.

2. Земскова А. Ю. Лингвосемиотические характеристики англоязычного гастрономического дискурса: дис.. канд. филол. наук. Волгоград, 2009. 338 с.

3. Капелюшник Е. В. Кулинарный код культуры в семантике образных средств языка: автореф. дисс. … канд. филол. наук. Томск, 2012. 24 с.

4. Капкан М. В. Феномен гастрономической культуры: специфика норм репрезентации (на примере России XIX-XX веков): дис.. канд. культурологии. Екатеринбург, 2010. 173 c.

5. Капкова С. Ю. Использование трофонимов в творчестве Ф. Саймон (на материале цикла рассказов “Horrid Henry”) // Современные лингвистические и методико-дидактические исследования: научный журнал. 2019. № 1 (41). С. 126-139.

6. Капкова С. Ю. Трофонимы и их функции в современной литературной английской сказке (на материале сказки С. Миллигана) // Вестник Московского государственного областного университета. Серия: Лингвистика. 2019. № 1. С. 47-56.

7. Коды повседневности в славянской культуре: еда и одежда / отв. ред. Н. В. Злыднева. СПб.: Алетейя, 2011. 560 с.

8. Олянич А. В. Лингвосемиотика французской гастрономии: монография. Волгоград: Волгоградский государственный аграрный университет, 2015. 180 с.

9. Ундрицова М. В. Глюттонический дискурс: лингвокультурологические, когнитивно-прагматические и переводческие аспекты (на материале русского, английского, французского и греческого языков): дисс.. канд. филол. наук. М., 2015. 290 с.


Review

Views: 75


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5059 (Print)
ISSN 2949-5075 (Online)